Thursday, December 20, 2012

Pemuliharaan TelapakPada 23hb yang lalu, saya telah dijemput oleh YM Dato’ Samaraja Dzulkefli bin Ismail, Buapak Kampung Nan Delapan (Buapak Kampung Kota, Biduanda Lela Maharaja) untuk turut serta di dalam lawatan pihak Lembaga Muzium Negeri Sembilan dan Balai Undang Luak Rembau ke rumah telapak YTM Dato’ Undang Haji Ipap bin Abdullah, Undang Rembau ke 19 di Kampung Kota Lama. Lawatan ini merupakan susulan permohonan YM Dato’ Samaraja Dzulkefli untuk memulihara rumah telapak makam Tok Bungkal bagi tujuan menjaga sejarah permulaan sejarah Rembau dan dijadikan pusat sumber maklumat sejarah Rembau.Turut hadir bersama Pengarah Politeknik Port Dickson, Pengarah Lembaga Muzium Negeri Sembilan, Dato’ Perba, Dato’ Raja, Penolong Pegawai Daerah Rembau dan kakitangan LMNS. Perbincangan berkisar hasrat pemilik rumah untuk menjadi rumah telapak YTM Dato’ Ipap sebagai pusat maklumat sejarah Rembau. Ini adalah bersesuaian kedudukan rumah itu terletak di kampung asal dan bermulanya sejarah Rembau iaitu Kampung Kota. .Bersebelahan rumah ini, terletaknya makam Tok Bungkal dan suaminya, Dato’ Lela Maharaja. Kedua-duanya merupakan pendiri institusi Undang Rembau yang diwarisi oleh suku Biduanda Jakun dengan gelaran “Lela Maharaja“. Kemudiannya, jawatan Undang Rembau digilirkan di antara Biduanda Jakun dan Biduanda Jawa.


Sebaik sahaja selesai perbincangan di rumah, kami telah melawat kawasan makam. Saya dapati kawasan pokok buluh telah dibakar oleh penduduk kampung. Saya tidak faham kenapa pokok buluh tersebut dibakar kerana ia merupakan kawasan makam lama. Makam Dato’ Lela Balang terletak di dalam rumpun buluh yang dibakar.
Lanjutan daripada pertemuan yang pertama, LMNS telah bersetuju untuk menyediakan kertas cadangan memulihara semula rumah YTM Dato’ Undang Haji Ipap dan kawasan makam. Pada 29hb Oktober, Kurator LMNS dan konsultan telah melawat kawasan bagi menyediakan kertas cadangan. Saya dijemput untuk turut serta di dalam lawatan ini.


Rumah telapak YTM Dato’ Haji Ipap, Undang Rembau ke 19

Makam Tok Bungkal

Makam Dato’ Lela BalangSumber: Nagarinantuo

1 comment:

  1. Boleh saya tanya adakah Rumah telapak makam Tok Bungkal = Rumah Telapak Ibu Soko?

    ReplyDelete

RENUNGAN BUAT ANAK-ANAK NEGERI SEMBILAN

Popular Posts